RUG-hoogleraar Jacquelien Scherpen verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023

In de media | 9 maart 2023

Innovatiecluster Drachten is verheugd om te kunnen delen dat hoogleraar Jacquelien Scherpen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. Deze prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan een ingenieur die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de technologische ontwikkeling in Nederland. Het is een grote eer voor Scherpen en een erkenning voor haar baanbrekende werk op het gebied van regeltechniek en dynamische systemen.

Jacquelien Scherpen is hoogleraar Regelsystemen en Energie aan de RUG. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van wiskundige modellen en algoritmen voor complexe systemen, zoals robots en duurzame energiesystemen. Dit werk draagt bij aan het verbeteren van de prestaties en efficiĆ«ntie van deze systemen. 

De verkiezing tot Ingenieur van het Jaar is een belangrijke erkenning voor het werk van Scherpen en haar team. Het is een bevestiging van de hoge kwaliteit van het onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de RUG en in het bredere innovatie-ecosysteem van Noord-Nederland.

Scherpen is vereerd om verkozen te zijn tot Ingenieur van het Jaar. In een interview met RTV Noord en het Holland High tech noemde ze het “een enorme eer” en “een erkenning voor al het harde werk”. Ze is ook trots op haar team en op de samenwerking met bedrijven en organisaties in de regio. Deze samenwerkingen hebben geleid tot succesvolle toepassingen van haar onderzoek in de industrie en de samenleving. Vanuit ICD kennen wij haar doordat ze inhoudelijk betrokken is bij de Mechanical Engineering master tracks van de RUG en de samenwerking aan diverse projecten op het gebied van regeltechniek en dynamische systemen.

Als Innovatiecluster Drachten feliciteren we Jacquelien van harte met haar verkiezing tot Ingenieur van het Jaar 2023. We zijn er trots op dat we deel uitmaken van het innovatie-ecosysteem van Noord-Nederland, waarin baanbrekend onderzoek wordt uitgevoerd en toegepast in de industrie en de samenleving. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen die Scherpen en haar team zullen brengen en we wensen hen veel succes in de toekomst.