Staatssecretaris Keijzer op high tech safari

Nieuws | 20 juni 2018

Natuurlijk kreeg de staatssecretaris het verhaal te horen van de succesvolle samenwerking tussen de inmiddels 18 Noord-Nederlandse high tech bedrijven. Een samenwerking die volgens burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland belangrijk is voor het behoud van topbedrijven voor de regio. ,,Naast de directe bedrijfsresultaten is het innovatieve klimaat essentieel voor het bestaansrecht van deze bedrijven in onze regio. In de praktijk blijken deze zelfscheppende MKB-bedrijven, die hun producten bovendien wereldwijd exporteren, van unieke en onderscheidende kwaliteit te zijn. Dat is weer aantrekkelijk voor andere bedrijven om zich in de buurt te vestigen.” 

IRIS

En zoals het hoort blijft een bezoek niet bij presentaties alleen. Gerrit Baarda, oprichter en eigenaar van ZiuZ, demonstreerde de IRIS medicijnscanner en vertelde het verhaal achter dit innovatieve medische apparaat. Ontwikkeld binnen het fieldlab van de Region of Smart Factorys (RoSF), in nauwe samenwerking met high tech partner Variass, wordt het ook in Noord-Nederland geproduceerd en gaat het inmiddels de hele wereld over naar apotheken, ziekenhuizen en dokterspraktijken. ,,Dankzij IRIS kunnen apothekers, verpleegkundigen en andere zorgverleners met zekerheid de juiste medicijnen aan patiënten geven’’, legt Baarda uit. Het apparaat controleert de inhoud van medicijnzakjes namelijk snel en veilig. ,,Een medicijnzakje uitgegeven door IRIS bevat precies de juiste medicatie en hoeveelheid die een patiënt op een bepaald moment moet innemen.’’

EDU-robotics

Natuurlijk kwam het project EDU-robotics ter sprake. Aan de hand van het educatieve techniekproject voor alle Friese basisscholen kreeg Keijzer uitgelegd hoe belangrijk de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is. Interessante samenwerking, vond de staatssecretaris het netwerk van kennisinstellingen in Noord- en Oost-Nederland met de high tech bedrijven. 

Cobot

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door de productielocatie van Variass in Drachten. Hier toonde eigenaar en directeur Henk Smid de route tot foutloos produceren, met daarin speciale aandacht over de zelfontwikkelde soldeercobot. Deze robot werkt zij-aan-zij met een medewerker en soldeert zeer gespecialiseerde elektronische componenten. Ondertussen werd er levendig gediscussieerd met de Staatssecretaris.