‘Talking is better than writing e-mails’

Nieuws | 19 november 2018

HTCC 2018: met studenten spreken over stages

Voor de meeste studenten geldt na afloop dat de eerste contacten met aantrekkelijke stagebedrijven zijn gelegd. Een enkeling scoort meteen een stage-opdracht.

Ewan en Marnix, beide student werktuigbouwkunde aan NHL/Stenden, spreken met Gerrit Mulder van Stork uit Sneek. Ze maken kennis. Ewan vraagt zich af wat de voertaal bij het bedrijf is. ,,Engels en Duits,’’ vertelt Gerrit, ,,bij de afdelingen sales, engineering en productontwikkeling, met uitzondering van de productie. We werken niet alleen wereldwijd, onze medewerkers komen ook overal vandaan.” Naast stages in eigen huis in Sneek kan Gerrit de studenten in contact brengen met andere Storkvestigingen. ,,Dit is een mooie spin-off van onze deelname aan Innovatiecluster Drachten. Onze collega vestigingen in Almere, Rotterdam, Vlissingen en de Eemshaven zitten ook te springen om goede stagiairs.’’

Motivatie

Andere vertegenwoordigers van ICD-bedrijven zijn ook enthousiast. ,,Vooral over de kwaliteit van sommige studenten”, vertelt Theun Prins (YP Your Partner). ,,Tegen één student heb ik gezegd: ik heb geen stage voor je, maar je kunt direct komen, dan bespreken we samen wat je bij ons kunt gaan doen!. Jan Lucas (BD Kiestra) had wel wat meer informaticastudenten willen spreken, ,,Maar die waren er domweg niet. Wel heb ik leuke gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld met twee studenten die pas volgend jaar september op stage gaan en nu al opzoek zijn. Ze hadden ook naar de kroeg kunnen gaan, maar ze zijn hier gekomen. Die motivatie, die vind ik top!”

Match

,,Hé, jij past bij ons!” hoort Tim, student human technology aan de Hanzehogeschool, als hij langs de gesprekstafels loopt. Hij zoekt een stage en  vind zichzelf breed inzetbaar. ,,Daarom ben ik op zoek naar het bedrijf dat het best bij mij past. Tot nu toe zijn dat VDH Products en YP Your Partner. Met hen ga ik verder praten.” Alexandra uit Duitsland en student biomedical engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen kent het bedrijvencluster van het Honneursprogramma. ,,I heard of this event and immediately signed up. It is a great opportunity to be able to talk directly with companies about your internship or graduation assignment. Talking is better than writing e-mails.” Alexandra gaat naar huis met een goed gevoel. ,,It is really great that these companies are looking for people who fit best with what they do and what they want to achieve.”

HTCC

Het is belangrijk dat studenten na hun technische opleiding in Noord-Nederland blijven werken. Met de HTCC laten onze bedrijven zien welke prachtige mogelijkheden er zijn voor een interessante loopbaan in de hightech. Zo matchen we niet alleen bedrijven en studenten in mooie stages of gave afstudeeropdrachten, maar leveren we een bijdrage technische talenten te behouden voor onze regio. Volgend jaar op 24 mei is de tweede editie van de High Tech Career Competition tijdens de Dutch Technology Week 2019.