Technische NHL STENDEN Hogeschool bedrijfskunde studenten ervaren innovatie van dichtbij

Nieuws | 29 januari 2024

Donderdag 25 januari kwamen 45 studenten van NHL STENDEN Hogeschool met de opleiding technische bedrijfskunde samen bij het Innovatiecluster Drachten (ICD) voor een unieke ervaring. Ze bezochten vier ICD-bedrijven: Kwantcontrols, Hytrans, Stork Turbo Blading en Ventura Systems. Deze dag stond in het teken van het thema verbeteren van processen in diverse industrieën, waar technisch bedrijfskundigen vaak in uitblinken.

Kwant Controls zette de toon met een focus op het verbeteren van ontwerp- en fabricageprocessen. Hier kregen de studenten inzicht in de precisie die nodig is bij het maken van nautische besturingssystemen en joysticks. De fijnmechanische en elektronische fabricageprocessen, uitgevoerd op de assemblagetafels, waren een perfect voorbeeld van hoe detail en precisie samenkomen in technische innovatie.

Hytrans, een nieuw lid van ICD, had haar ‘Safaridoop’ met een indrukwekkende presentatie over hun assortiment aan krachtige mobiele pompunits voor brandweerkorpsen wereldwijd. Dit was een fascinerende introductie in de wereld van noodhulp en de technische uitdagingen die daarbij komen kijken.

’s Middags bezocht de groep Ventura Systems, waar ze het contrast zagen tussen de fijnmechanische processen bij Kwant Controls en de stationsgewijze flowproductie van busdeuren. Ventura Systems, een bedrijf dat wereldwijd busdeuren levert, liet zien hoe zij innovatie toepassen in hun ontwerp- en fabricageprocessen.

STORK Turbo Blading sloot de dag af met een inspirerende sessie over hun serviceproces van reverse engineering. De studenten leerden hoe STORK kapotte turbinebladen herontwerpt en binnen drie dagen opnieuw maakt om ze vervolgens wereldwijd te verschepen vanuit Sneek. Deze sessie onderstreepte het belang van snelheid en nauwkeurigheid in de service-industrie.

Daf79656 0bb0 44e1 B967 07830779d2a4
5e609af1 2628 4928 832b 2a449f27d0af
0e6d11fd Ffd9 420a 9c84 4658c1204120

Deze dag bood studenten niet alleen de gelegenheid om kennis op te doen bij deze bedrijven, maar gaf hen ook de kans om belangrijke contacten te leggen en zich te oriënteren op hun toekomstige loopbaan. Met een handig uitklapbaar overzicht van alle 23 ICD-bedrijven, inclusief een QR-code die direct toegang geeft tot alle huidige stageplekken, verwachten we veel studenten terug te zien wanneer ze aan hun stages beginnen.

Deze dag was een perfect voorbeeld van hoe het ICD een brug slaat tussen onderwijs en industrie, door studenten inzicht te geven in de praktische toepassingen van hun studie en hen te inspireren voor hun toekomstige loopbaan.