Tienermeiden beleven high tech in Drachten

Nieuws | 8 april 2016

Meer dan 350 meiden van scholen uit Drachten en omgeving beleven donderdag 14 april tijdens Girlsday de high tech van Drachten. Ze gaan ervaren dat het leuk en uitdagend is om te werken met techniek en ICT. Philips, BD en Whisper Power, drie bedrijven van Innovatiecluster Drachten, openen die dag hun deuren met een speciaal ‘meidenprogramma’.

Girlsday is een landelijke campagne om meisjes van 10 tot 15 jaar te laten kennismaken met techniek en ict. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten speciaal voor hen georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. In Fryslân doen maar liefst 17 bedrijven mee, waaronder de high tech bedrijven Philips Drachten, BD en Whisper Power. Van de 25 scholen die in de provincie meedoen komen ruim 350 leerlingen kennismaken met de high tech bedrijven in Drachten.

Talent behouden

Veel vrouwelijk bèta/technisch talent gaat verloren omdat meisjes vaak geen idee hebben wat een technisch beroep inhoudt. Door mee te doen aan Girlsday helpen de bedrijven van Innovatiecluster Drachten mee de blik van deze meisjes op techniek te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Bekend maakt bemind, dus meisjes zullen eerder voor bèta, techniek of ICT kiezen als zij hiermee hebben kennisgemaakt.

Programma

Op de locaties van Philips Drachten, BD en WhisperPower zijn twee programma’s van 08.45 tot 12.00 en van 12.45 tot 16.00 uur. 

Philips Drachten

De deelneemsters krijgen opdrachten die te maken hebben met beauty en lichaamsverzorging. Waar zitten de fouten in de shaver en wie scheert het best een geitenmat? In de föhnestafette kunnen de meisjes andere verborgen talenten laten zien. Net als in de opdrachten hoe je een stofzuiger kunt gebruiken als kanon en de magie van 3D. Met Sonicare leren de meiden hoe energie wordt opgewekt en wat je ermee kunt doen.

BD

De meisjes beleven de Star Light Experience van high tech bedrijf Photonis, waarbij gekeken wordt met nachtkijkers. BD laat de meiden ervaren hoe de petrischaaltjes en high tech samengaan om mensenlevens te redden.

WhisperPower

High tech bedrijf Variass nodigt de meiden uit om met Little Bits, blokjes met elementaire elektronische functies, iets te maken met zon, wind en water. En Resato International laat zien hoe je met een 3D-bril en virtual reality een waterstraalsnijder kunt bedienen.

Facebook fotowedstrijd

Naast deze activiteiten en workshops kunnen de meiden meedoen aan een Facebook fotowedstrijd. We nodigen de deelneemsters uit om tijdens de workshops foto”s te maken die ze dan kunnen posten op de Facebookpagina Girlsday. Uit deze foto’s worden een aantal winnende foto’s geselecteerd die uiteraard gedeeld worden op de Facebookpagina’s van Girlsday en Innovatiecluster Drachten. De winnaars ontvangen een leuk presentje.