TU Delft wint World Solar Challenge

Nieuws | 13 oktober 2017

Met overmacht heeft het zonneteam van de TU Delft de 14e World Solar Challenge in Australië gewonnen. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 op 12 oktober 2017 om kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. 

MPPT-units

MGElectronics uit Leeuwarden, een van de technostarters van ons bedrijvencluster, heeft opnieuw een belangrijke bijdrage geleverd aan deze Delftse overwinning. Door hun 8 ingebouwde MPPT units (Maximum Power Point Trackers) halen de zonnecellen de maximaal mogelijke energie uit de zon. Iets wat in een dergelijke race natuurlijk van cruciaal belang is. Ook de winnende ‘familiewagen’ van de TU Eindhoven is voorzien van materiaal van MGElectronics. Tot nu toe heeft MGElectronics aan elke Nederlandse overwinning in World Solar Challenge de afgelopen jaren een technologisch steentje bijgedragen.

Uitdaging

Het is de negende keer dat het team meedoet aan de race. Zes keer eerder werd er gewonnen, twee keer pakte het team de tweede plaats. De organisatie van de World Solar Challenge scherpt elke editie de spelregels van de race aan. Hierdoor worden de deelnemers maximaal uitgedaagd, maar de gemiddelde snelheid gaat er ook door omlaag. Zo haalde Nuna9 in Australië een gemiddelde snelheid van zo’n 81 tot 82 km per uur. Niet eerder deed het Nuon Solar Team zo lang over de zonnerace. Twee jaar geleden versloeg het Delftse team concurrent Twente met 8 minuten: een minimaal verschil op een race van 3.000 kilometer. Toen lag de gemiddelde snelheid nog op 91,75 km per uur.

Lees hier meer over de zege van de TU Delft.