Werkbezoek burgemeester en wethouders aan hightechindustrie

Nieuws | 21 september 2020

Drachten is de bakermat van de samenwerking van de hightechbedrijven van Innovatiecluster Drachten. Logisch dat burgemeester en wethouders van Smallingerland een werkbezoek aan de hightechindustrie brachten. Dit gebeurde maandag 14 september.

Bezoek wethouders Smallingerland
Op werkbezoek bij Whisper Power.

De kersverse wethouders Maria le Roy (verkeer en duurzaamheid), Felix van Beek (financiën en onderwijs), Robin Hartogh Heys van de Lier (economische zaken en ruimtelijke ordening) en Bert Westerink (sociaal domein) maakten kennis met de hightechindustrie. In een compact programma vertelden vertegenwoordigers van PhilipsQuadientWhisper Power en BD over de unieke onderlinge samenwerking. Voorzitter Binne Visser herinnerde de lokale bestuurders aan de historische banden tussen Philips en de gemeente en lichtte bovendien de laatste ontwikkelingen binnen de multinational toe.

Inpaklijnen

Bij een kennismaking horen bedrijfsbezoeken. Daarom is in speciale ‘corona-proof’ rondleidingen een bezoek gebracht aan Quadient, Whisper Power en BD Kiestra. Op de nieuwe locatie van Quadient aan de Omslag in Drachten is de nieuwste high performence inpaklijn voor webwinkels bekeken. Hiervoor nam directeur Inkoop Piet Fellinger de wethouders mee langs verschillende systemen. Die ondergingen op dat moment de laatste tests voordat verscheping naar Amerika en Engeland.

Off-grid

Hoe divers de hightechindustrie is bewezen Roel ter Heide, CEO van Whisper Power en CTO Martijn Favot. Dat bleek toen zij in hun fabriek aan de Kelvinlaan in Drachten enkele ‘off-grid’ energiesystemen lieten zien. Die worden speciaal gemaakt voor luxe jachten, goederenvervoer en in de toekomst ook woningen. ,,Met 40 medewerkers zijn we actief in maar liefst 40 landen’’, hield Ter Heide de wethouders voor tijdens een rondleiding langs de eindassemblage met verschillende ‘lean’ opgezette montagestraten.

Levens redden

Burgemeester en wethouders sloten hun werkbezoek aan de hightechindustrie af bij BD. Daar vertelde plantmanager Peter de Haan meer over de dynamiek van de cultuurverschillen tussen een Nederlandse vestiging en het grote Amerikaanse moederconcern. Als goed voorbeeld van innovatie door onderlinge samenwerking binnen het ICD toonde R&D-manager Joost Zeilstra enkele laboratoriummodules. Volgens hem worden hiermee levens gered, want artsen wereldwijd zijn dankzij de BD-laboratoria zeer snel in staat om schadelijke bacteriën te herkennen en de juiste behandeling te starten.