Wopke Hoekstra bezoekt Quadient Technologie en ICD

Nieuws | 19 februari 2021

Als onderdeel van zijn campagnetour bracht minister van Financiën en CDA lijsttrekker een bezoek in Heerenveen, Drachten en Groningen. Over Heerenveen is inmiddels reeds uitgebreid geschreven in de pers. Hierbij het verslag van zijn bezoek in Drachten.

CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra en Joost Krebbekx programmamanager ICD
CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra en Joost Krebbekx, programmamanager ICD

50% volumebesparing met Quadient verpakkingsmachine
In Drachten bezocht Hoekstra een van onze deelnemende bedrijven, Quadient Technologies waar Hoekstra met trots getuige was van het inpakken van een CDA-sjaal in een verpakking op maat.

Inkoopdirecteur Piet Fellinger legt uit dat elk item, dat op de lopende band van de machine ligt gemeten wordt, zodat het karton precies op maat gesneden en gevouwen kan worden. Daarna wordt het pakket dicht getapet en komt er keurig een adresstikker op.

Het pakket is nu gereed voor verzending. Geen doosjes meer van standaard formaat welke opgevuld moeten worden met luchtkussentjes of ander vulmateriaal om de loze ruimte te vullen. Maar een besparing van 30% minder kartongebruik wat 50% volumebesparing oplevert in vergelijking met standaard productiedozen!

De machines van Quadient Technologies worden wereldwijd geleverd aan onder andere webwinkels zoals bol.com en grote distributiemagazijnen waar bijvoorbeeld Hema zijn producten verpakt.

Hoe maken we het land sterker?
Het grote thema na Corona is volgens Hoekstra nu “Hoe maken we het land sterker?”.

Innovatie is daarbij belangrijk vindt Hoekstra, zodat we in Nederland over 10 jaar ons geld zelf verdienen en welvarend blijven. “Om dat te stimuleren moet er geïnvesteerd worden in innovaties zoals robotica of artificial intelligence”, zegt de CDA-lijsttrekker.

CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra bij ICD en Quadient Technologies
CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra bij ICD en Quadient Technologies

Een uniek High Tech ecosysteem
Tijdens de presentatie over de 23 ICD High Tech bedrijven van de programmamanager ICD, Joost Krebbekx, kan Hoekstra zijn hart ophalen. Want werken bij ICD betekent: bijdragen aan maatschappelijke en technologische oplossingen voor de toekomst, de ‘High Tech Big 5’ welke bestaat uit: 3D metal printen, remote sensoring & big data, visual intelligence, robotics en renewable propulsion.

Er is continue nieuw talent nodig daarom begint het “boeien” van nieuwe medewerkers al vroeg door leerlingen te bewegen de techniek te kiezen. ICD voorziet voor studenten, van alle niveaus nieuwe Industry 4.0 opleidingen, t.w.: 4 jarige opleiding MBO Smart Industry (ROCFP), 2 jarige AD Robotica en de AD Mechatronica HBO opleidingen (NHLStenden respectievelijk Hanzehogeschool Groningen) en op WO niveau het Master Honours programma High Tech Systems plus de Mastertracks Mechanical Engineering (RuG).

Al deze studenten kunnen bij onze bedrijven werkervaring opdoen door onderzoek of stages en dat in een hoogwaardige technische omgeving: het nieuw te openen Skills lab Drachten.

Meer vrouwen in de techniek
Dit jaar start het ICD een aantal campagnes, zodat we alles wat we hier in het Noorden in huis hebben nog beter onder de aandacht kunnen brengen en we technisch talent aan ons kunnen binden.

ICD richt zich daarnaast ook specifiek op vrouwelijk talent. Daarom ook activiteiten zoals de ‘Girlsday’ om de nieuwe vrouwelijke generatie te stimuleren om High Tech te werken aan de toekomst. 

Zo zegt Anne Koet, van de afdeling, Mechanical Design-engineering bij Quadient Technologies “Ik heb zelf erg getwijfeld of ik wel of niet een technische kant op wilde. Maar ik heb er nooit spijt van gekregen, het was een goede keuze! Daarom ben ik ook gemotiveerd om “Girls” te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek.” Deze boodschap zal de rode draad zijn voor een speciale campagne in 2021.