Bezoekers zien high tech van beste kant

Nieuws | 22 mei 2017

Maar liefst 1.300 bezoekers namen die dag een kijkje in de ‘high tech-keuken’ van Noord-Nederland. Een mooie afsluiting van de landelijke Dutch Technology Week 2017.

De start bij BD op industrieterrein A7 in Drachten was meteen drukbezocht. Hier vandaan zwermden de bezoekers uit over Drachten, Sneek, Assen en Roden. ,,Er zijn zélfs bezoekers geweest die alle locaties hebben bezocht’’, vertelt een enthousiaste Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten. ,,Naast eigen personeelsleden, die op zo’n dag de kans hebben om familie en vrienden hun werkplek te laten zien, bezochten jonge gezinnen, studenten, potentiële nieuwe werknemers en zakenrelaties onze open dag.’’

Bij BD presenteerden de bedrijven van het high tech cluster zich met een gezamenlijke markt. Daarna konden bezoekers het bedrijf door om de laboratoriumopstellingen te zien. Daarmee stellen ziekenhuizen ziektes in 24 uur vast in plaats van de gebruikelijke 5 dagen. Op het parkeerterrein konden kinderen in de bus van FryskLab zélf experimenteren met techniek. In de bus ernaast toonde Ventura Systems uit Bolsward de busdeur-systemen die ze maken voor busbedrijven over de hele wereld. Even verderop op het industrieterrein liet Delta Instruments zien hoe je met gekleurd licht de kwaliteit van koemelk kunt meten. En bij Whisper Power was te zien hoe energiezuinige generatoren elektriciteit opwekken zodat campers, vrachtwagens en luxe jachten van stroom worden voorzien. Aan ‘de overkant’ bij de rotonde presenteerde YP Your Partner enkele high tech startupbedrijven.

Sollicitatie

,,Dit jaar zijn voor het eerst meerdere locaties in Noord-Nederland open gegaan’’, legt Krebbekx uit. Het bedrijvencluster groeit en telt inmiddels 16 high tech bedrijven verspreid over Fryslân, Groningen en Drenthe. Bij Resato International in Assen stond de open dag in het teken van duurzame energie. De TU-Delft toonde er een raceauto die op waterstof rijdt. Krebbekx: ,,Die trok niet alleen de aandacht van gezinnen, maar ook enkele zakelijke geïnteresseerden lieten zich informeren over de techniek waarmee waterstof als 100 procent duurzame brandstof geschikt is voor auto’s.’’ Kinderen kwamen aan hun trekken bij VDH Products in Roden. Ze mochten met een 3D-pen een eigen stukje speelgoed maken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig als het eruit ziet. Krebbekx: ,,Hier hebben zich bovendien een aantal stagiairs gemeld en is er zélfs een open sollicitatie binnengekomen.’’

Beste kant

Voor het eerst in 80 jaar opende Kwant Controls in Sneek haar deuren voor publiek. Een unieke gebeurtenis, waar dan ook veel mensen op af zijn gekomen. Tijdens de rondleiding bleek waarom Kwant Controls zo’n bijzonder bedrijf is. Van alle schepen op de hele wereld, heeft zeker de helft een besturingsinrichting uit Sneek.

De high tech bedrijven hebben niks teveel gezegd, want de rondleidingen gingen écht door de productiehallen en laboratoria van de bedrijven. Krebbekx: ,,Zo hebben de bezoekers écht oog-in-oog gestaan met zeer hoogstaande techniek. Ze hebben ons van onze beste high tech kant gezien’’.