Smart Industry Hub Noord van start met skillslab in Drachten

Nieuws | 5 oktober 2020

Smart Industry Hub Noord is officieel van start. Maar liefst 250 mensen volgden vrijdag 25 september de speciale online opening. Zij waren getuige van de presentatie van het Deltaplan Digitalisering voor het industriële MKB.

Digitalisering biedt veel kansen voor de industrie. Daarom is het voor Noord-Nederland erg belangrijk. Met behulp van de Smart Industry Hub brengen bedrijven, scholen en overheden de digitalisering van de Noordelijke industrie in een stroomversnelling. Dit gebeurt in zogenaamde skillslabs. Het ICD Shared Facility Center is hier een van.

Kickoff Smart Industry Hub Noord
Kickoff Smart Industry Hub Noord
Voor groot en klein

De Smart Industry Hub (SIH) Noord is er voor álle noordelijke bedrijven in de maak- en procesindustrie. Daardoor kunnen zowel grote als kleine bedrijven en koplopers en starters met digitalisering hier terecht. Het programma is opgezet als een menu waaruit bedrijven kunnen. Maar natuurlijk kan ook het hele programma worden doorlopen. Deelname is meestal gratis. Het programma bestaat onder andere uit de voorkeuren en vragen van ondernemers. 

Skilsslab

Een belangrijk onderdeel zijn de zogenaamde Skillslabs. Dit zijn demo-locaties waar bedrijven Smart Industry-oplossingen kunnen bekijken en uitproberen. Ons eigen Innovatiecluster Drachten heeft bijvoorbeeld zo’n skillslab. In het ICD Shared Facility Center worden werknemers bijgeschoold in digitale competenties en bovendien worden studenten opgeleid. De skillslabs zijn opgezet als samenwerking tussen bedrijven en het onderwijs. Ze zijn te vinden in Drachten, Groningen en Emmen.

Voor en door bedrijven

Kennis over digitalisering en Smart Industry zit vooral bij de bedrijven zélf. Voorbeelden zijn it- en softwarebedrijven, bedrijven voor industriële automatisering en machinebouwers en aanbieders van big-data oplossingen. Zij kunnen de digitalisering van de Noordelijke industrie in een stroomversnelling brengen. Skillslabs koppelen vraag en aanbod op een slimme manier aan elkaar.

Ga naar de website voor meer info of bekijk de presentatie van de opening.