Toekomstmakers: ‘3D-printen kan straks overal’

Nieuws | 30 maart 2017

Opnieuw een volle zaal geïnteresseerde lezers van de Leeuwarder Courant liet zich informeren over de impact van de nieuwste techniek op onze samenleving. 3D-printing is immers overal en wordt binnenkort voor iedereen toegankelijk. Geschiere schetste de ontelbare mogelijkheden van 3D-printing. ,,Je kunt er voedsel mee maken, een wolkenkrabber en straks misschien wel volledig gepersonaliseerde scheerapparaten.” De toepassingsmogelijkheden lijken fenomenaal, maar we zitten nog aan het begin. Of toch niet? Van Veen legt uit dat de vliegtuigindustrie al componenten ontwerpt en maakt die vliegtuigen tot 50 procent lichter maken. ,,Stel je eens voor welke brandstofbesparing dat oplevert!”

Werkgelegenheid

De angst dat nieuwe 3D-printing een bedreiging is voor de werkgelegenheid kwam naar voren in talloze vragen uit het publiek. ,,Dat verhaal klinkt al vijftig jaar, maar per saldo hebben technologische vernieuwingen de welvaart groter gemaakt en niet kleiner’’, zegt Geschiere. Wel zal volgens hem het soort werk veranderen.

Lees voor het hele verhaal over 3D-printing de artikelen uit de Leeuwarder Courant van zaterdag 25 maart en donderdag 30 maart. Nieuwsgierig naar de andere 3 lezingen? Geef je dan op bij de Leeuwarder Courant.