Successful robotics safari for students of NHL Stenden

Nieuws | 13 May 2024

Met een deelnemersaantal van 90, kan de recente robotica Safari voor studenten van de NHL Stenden met recht succesvol worden genoemd. Het hoofddoel van deze safari was om de deelnemende studenten meer bagage te geven voor hun robotica-project. In dit project werken drie multidisciplinaire groepen, bestaande uit studenten elektrotechniek, IT en werktuigbouwkunde, gezamenlijk aan de ontwikkeling van een robot. Dit benadert de dynamiek van het bedrijfsleven, waar projecten worden gerealiseerd door teams bestaande uit collega’s van diverse afdelingen.

Er werd in drie toerbeurten een bezoek gebracht aan het robotlab van het ICD in het SKILL-gebouw. Hier kregen de deelnemers onder andere de gelegenheid om verschillende cobots te bezichtigen. Daarnaast vond op dezelfde locatie een uitgebreide rondleiding plaats in de fabriek van Philips. In deze gerobotiseerde productieomgeving voor het vervaardigen van scheerapparaten en scheermessen, zijn drie robotlijnen operationeel.

Als derde activiteit brachten de groepen een bezoek aan SPARCK Technologies. In dit bedrijf ligt de nadruk niet zozeer op robotica in de productie, aangezien vrijwel alle assemblage handmatig wordt verricht. Het ging hier om het eindproduct: Een vernuftige inpak robot, die opmerkelijk efficiënt pakketten verpakt met op maat gemaakt verpakkingsmateriaal. Dit resulteert niet alleen in aanzienlijke verbeteringen in productiviteit, maar ook in een vermindering van het gebruik van verpakkingsmaterialen. Deze machines worden onder andere ingezet bij Docdata (tegenwoordig Ingram Micro), een toonaangevend distributiecentrum dat pakketten verwerkt voor grote retailers zoals Bol.com.