De koe als slimme fabriek op een hightech-conferentie

Nieuws | 24 november 2014

ASSEN De koe als smart factory; als een slimme wandelende melkfabriek dus. Toen het daarover ging, spitsten zich prompt de oortjes van deelenemrs aan de werkconferentie over Noord-NEderland als hightech-regio. Het heldere verhaal van Anne Gerben Terpstra van Delta Instruments uit Drachten was helemaal op z”n plaats in Assen, waar het ging over slimme toepassingen die de maakindustrie weer kunnen doen groeien. 

Jaren geleden werd de melk geanalyseerd op vier eigenschappen (zoals vet en lactose) en aan de hand daarvan werd de prijs voor de boer bepaald. Tegenwoordig kan zo goed als alles gemeten worden. Al die ingformatie wordt een datawolk genoemd. “De boer heeft er niks aan, want die kan alleen het voer en de leefomstandigheden beïnvloeden”, aldus Terpstra. 

Maar al die meetgegevens verschaffen wel informatie en die kan ervoor zorgen dat een koe bijvoorbeeld preventief een antibioticum krijgt, als uit alle data blijkt dat er een ziekte aan zit te komen. De koe wordt dus beter verzorgd en dat heeft weer invloed op de opbrengsten. 

Binnen het Innovatiecluster Drachten werken nu allerlei bedrijven samen op het gebied van het meten, verzamelen en analyseren van gegevens en het verwerken van uitkomsten. Het is slim gebruik maken van techniek en kennnis en die zorgt voor hogere opbrengsten. Niet alleen in de zuivelindustrie overigens. 

Er zijn veel meer voorbeelden en de Taskforce HTSM (HighTech Systems and Materials) Noord-Nederland gaat ervoor zorgen dat de regionale structuren hiertoe worden versterkt. Er is veel voordeel te halen door betere samenwerking en een scherpere focus op rendement uit kennis en innovatie. 

Er was een uitgebreid programma opgetuigd om mkb- en kennisbedrijven te doordringen van de kansen. De topsector HTSM heeft de ambitie om in 2020 de export meer dan te verdubbelen (van 39 naar 83 miljard euro), maar tegelijk stijgt het aantal betrokkken werknemers slechts weinig: van 520.000 naar 530.000. De keerzijde is dat zonder slimme toepassingen de maakindustrie noodlijdend wordt, en dus export en werk onder druk komen te staan.

Onder aanvoering van grote bedrijven en organsiaties (onder meer Philips, Fokker, Astrom en RUG) wordt gewerkt aan slimme fabrieken in de noordelijke regio. Het vooral om slimme productieprocessen, maar soms ook om opmerkelijke nieuwe toepassingen. Zo kondigde professor Fransesco Picchioni alvast koffiezetapparaten aan die zijn vervaardigd met suikerbietenpulp. 

BRON: Dagblad van het Noorden, Bouke Nielsen.