Trainees ontdekken innovatie in Fryslân

In de media | 11 april 2024

Toekomst in techniek

Op 28 maart kregen Roos Tuinenburg en haar medetrainees van het Friesch Dagblad, Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant de unieke kans om Innovatiecluster Drachten (ICD) en de aangesloten bedrijven BD en WhisperPower te bezoeken. Dit bezoek was een onderdeel van een jaarlang programma vol masterclasses en excursies, bedoeld om de trainees een diepgaande kijk te geven op de dynamische wereld van innovatie en technologie in Fryslân. Deze excursie naar twee toonaangevende bedrijven belichtte niet alleen de technische vooruitgang maar ook de menselijke aspecten van innovatie.

Photo 2024 04 13 11 57 14

Verslag door Roos Tuinenburg

Donderdag 28 maart kregen we een rondleiding bij BD en WhisperPower, beide aangesloten bij Innovatiecluster Drachten. Ook gingen we in gesprek over hoe techniek en innovatie in ontwikkeling is. Altijd denk je, al die grote technische ontwikkelingen, die komen over twintig jaar wel. We zien het wel. Dan kom je erachter op zo’n dag dat de techniek al zo veel verder ontwikkeld is, dan je denkt. En dat kan blijkbaar ook in Drachten. Daarvoor hoef je niet meteen naar Eindhoven of China.



Alleen is de mens soms nog niet helemaal klaar voor die snelle ontwikkeling. Leuk om ook hierover in gesprek te gaan. Per slot van rekening was de mensheid destijds ook nog niet klaar voor de eerste auto’s en treinen?

Tijdens de rondleiding van BD zagen we hoe laboratoriumwerk geautomatiseerd wordt, en hoe ze dit demontabel verkopen. Een voorbeeld: op een petrischaaltje werd de inhoud automatisch uitgesmeerd door middel van magneten. Dit is nauwkeuriger dan iedere medewerker die dit op een brakke ochtend doet, werd ons verteld. Dat kun je denken: maar dan verliezen mensen straks hun baan? Maar er is een tekort in de sector, dus deze automatische handen zijn misschien wel heel erg van belang voor bedrijven.

Bij WhisperPower zagen we hoe er generatoren gemaakt worden, met alles eromheen. Als een aanstaat, moet het zo weinig mogelijk geluid maken. Want dan kunnen mensen op een jacht, lekker slapen ’s nachts. Ook proberen ze het zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Verder kregen we een kijkje op hoe ze hun eigen pand verwarmen. Het was mooi om te zien hoe ze personeel aan het werk hebben met sociaal-maatschappelijke problematiek. Iemand vond zijn baan hartstikke leuk: “Behalve die 1-cilinders, daar haal ik geen eer uit.” Dat betekent dat het te makkelijk is voor hem.


Het bezoek aan BD en WhisperPower was meer dan een excursie; het was een openbaring van hoe technologie vorm krijgt in onze directe omgeving en hoe dit bijdraagt aan de regionale economie. Het traineeship biedt jonge journalisten zoals Roos een breed perspectief op het innovatieve bedrijfsleven in Fryslân, een essentieel onderdeel dat volgens de trainees meer aandacht verdient in hun opleiding. Deze ervaring benadrukt het belang van integratie tussen technologie, onderwijs en lokale ontwikkelingen.

Als Fryslân blijft investeren in deze interacties, kan het niet anders dan dat de regio als een belangrijk innovatief knooppunt zal blijven bloeien. Laten we de vooruitgang niet alleen omarmen, maar ook actief deelnemen aan het vormgeven van deze spannende toekomst.