Van de collegebanken naar innovatie in de praktijk

Nieuws | 26 januari 2024

Onlangs hadden we (ICD) de eer om 65 enthousiaste natuurkundige studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de studievereniging Professor Francken, te ontvangen. Deze bezoekende academici, die hun studie verdiepen in material science, kregen een unieke kans om theorie en praktijk op een bijzondere manier samen te zien komen.

Redmer Van Tijum Philips In Actie Over Metals At Philips
Redmer van Tijum Philips in actie over ‘Metals at Philips’

De dag was gevuld met lezingen door diverse ICD bedrijven, elk met hun unieke toepassingen van metalen, polymeren en coatings. Philips demonstreerde de integratie van deze materialen in geavanceerde scheerapparaten, terwijl Photonis de focus legde op hun toepassing in nachtkijkers. NTS Norma gaf inzicht in wafersteppers en SRON lichtte de toepassing in satellietinstrumenten toe. Deze reeks presentaties bracht de droge stof van het collegeboek tot leven, waardoor studenten de theorie beter konden begrijpen en waarderen.

Wat deze dag extra bijzonder maakte, was dat veel sprekers zelf deze studierichting hadden doorlopen. Hierdoor was er niet alleen sprake van kennisoverdracht, maar ook van loopbaanoriëntatie. De passie en ervaring van de sprekers, die hun eigen loopbaanpad deelden, zorgden voor een inspirerende verbinding tussen studie en werk.

Maar, zoals het gezegde gaat: zien is geloven. Dit werd werkelijkheid toen de studenten in zes groepen werden verdeeld voor een uitgebreide rondleiding door de Philips fabriek. Hier zagen zij met eigen ogen hoe de geleerde materialen worden ingezet in massafabricageprocessen. Van de productie van onderdelen voor de populaire OneBlade scheerapparaten, tot het fascinerende werk in het lab met 3Dprinters van het ICD, de studenten kregen een breed scala aan innovatieve productieprocessen te zien.

Deze dag was niet mogelijk geweest zonder de inzet en expertise van alle betrokken sprekers: Sytze, Redmer, Gaby, Jeljer, Teun en Petra, en natuurlijk de organisatorische helden achter de schermen, Karin, Sara en Martijn. Hun bijdragen hebben deze ervaring onvergetelijk gemaakt voor de toekomstige natuurkundigen.

Het bezoek aan het ICD was weer een mooi voorbeeld van hoe theorie en praktijk elkaar kunnen versterken. Het bood de studenten niet alleen een kijkje in de toekomstige beroepsmogelijkheden, maar liet hen ook de impact zien van hun studie in de echte wereld. Een inspirerende dag die ongetwijfeld zal bijdragen aan de vorming van de volgende generatie natuurkundige innovators.