Een goede balans tussen kennis hebben van het onderwerp maar ook kunnen samenwerken

Nieuws | 8 maart 2021

Virtuele ICD Safari voor studenten van Rijksuniversiteit Groningen – 25 februari en 5 maart 2021

Ruim 140 studenten van de RUG die de opleiding volgen voor natuur- en sterrenkunde namen deel aan de high-tech Safari op donderdag 25 februari. Vrijdag 5 maart kwamen de 135 studenten wiskunde aan bod. Een grote opkomst bij beide online Safari’s.

Schermafbeelding 2021 03 05 Om 09.06.29

Wanneer het gaat over technologieontwikkeling dan heeft vaak een wiskundige, lees bèta benadering de overhand bij elke stap van het ontwerpen, vervaardigen en onderhouden van high-tech systemen. Terwijl product- en productinnovatie vaak wordt beïnvloed door een ander soort innovatie, namelijk sociale innovatie. 

Maar wat is dan sociale innovatie? En wat zijn die geschreven en ongeschreven regels op innovatiegebied? 

Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de Techniek en Ethiek thema’s van onze ICD bedrijven, waarbij de vraag voor het onderwerp ’Defence en security’ luidde; ‘Hoe is het om te werken voor een defensiebedrijf?’.

Voor het tweede thema ‘Robotics’ luidde de vraag; ‘Is de robot de vijand van de werkende kracht?’.

Bij het thema ’Corporation en Open Innovation’, wat tegenwoordig een hype is, wordt de vraag gesteld hoe open je bent om bepaalde informatie met elkaar te delen.

Bij ‘Intellectual property’ kun je je afvragen of het juist is om patent vrij te geven? Is het niet een te hoge investering tegen gratis informatie verstrekken? Kijk bijvoorbeeld naar de huidige situatie gegeven de vaccins. 

En bij het onderwerp ‘Sustainability’ werd dieper ingegaan op de ethische en professionele dilemma’s die bedrijven ondervinden met betrekking tot duurzaamheid. De bijdrage voor een duurzame toekomst is voor de high-tech bedrijven binnen het ICD erg belangrijk. Met voorbeelden uit de praktijk werd een goede voorstelling gegeven van dergelijke vraagstukken.

Er werden enthousiaste reacties gegeven in de chat door de studenten; ’5 stars’, ‘extremely informative’, ‘great, very interesting’. 

Een mooi compliment voor alle deelnemende bedrijven vanuit Innovatiecluster Drachten, waaronder; Photonis, Variass, Zius, FMI, BD, YP-Your partner, Philips, Astron, Perkin Elmer, Resato en Quadient.

De studenten moesten vooraf zelf nadenken over de vraag welke belangrijke vaardigheden nodig zijn voor het bedrijfsleven. Als antwoord gaven ze aan dat dat teamwerk en multidisciplinair zijn naar verwachting de grootste vaardigheid is die je zou moeten hebben, naast een goede fysieke kennis over bepaalde dingen. Daarnaast werd sociale vaardigheden ook aangegeven belangrijk te zijn.

Joost Krebbekx, programma manager van ICD gaf als toelichting en extra criteria dat de meeste bedrijven een team model nodig hebben. Wat bestaat uit een diepgaande expertise die past bij de competentie die nodig is om nieuwe producten te ontwikkelen of te vervaardigen en te onderhouden. Samen met brede sociale vaardigheden, omdat werken bij ICD samenwerken is. Het is daarnaast ook een leerperiode waarin je jezelf ontwikkelt in de sociale vaardigheden maar ook nieuwe competenties leert die om strategische redenen nodig kunnen zijn.

Geen van de klussen wordt door één persoon gedaan, het is altijd de combinatie, samenwerking tussen afdelingen. Het teammodel is dus wat de meeste bedrijven zoeken.

De studenten hadden dus gelijk, een goede balans tussen kennis hebben van het onderwerp maar ook kunnen samenwerken.